İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROFESYONELİ NASIL OLUNUR?

Makalelere dön

Yayınlanma Tarihi: 05 Haziran 2023 Pazartesi
Okuma Süresi: 4 dakika

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG); işçilerin çalışırken güvende, sağlıklı, refah içinde ve mutlu olmalarıyla ilgilenen sistemli ve bilimsel çalışmalar bütünüdür. Dünyada bu alanda önde gelen devletlerden biri olan İngiltere'deki şirketler için, personelin güvenli çalışma ortamını sağlamak yasal bir sorumluluktur. Ülkemizde de son yıllardaki kanuni çalışmalar sayesinde İSG profesyonelliği önem kazanmıştır.

İSG Sorumluları Kimlerdir?

Ülkemizde, İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarından öncelikle devlet sorumludur ve ÇSGB (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) tarafından yönetilir. Özelde ise firma sahipleri ve yetkilileri sorumludur. Kurum yetkilileri, İSG hizmetlerinin yürütülmesi için profesyonel destek alırlar.

İSG Profesyonelleri Kimlerdir?

İlgili bakanlık tarafından belirlenen şartları taşıyanlara İSG profesyoneli denir. Bu kişiler, A, B, C İş güvenliği Uzmanları, İşyeri Hekimleri ve Diğer Sağlık Personelleri (DSP) olarak belirlenmiştir.

İSG Profesyoneli Nasıl Olunur?

İSG profesyoneli olacakların bakanlıkça belirlenen diplomaya sahip olmaları gereklidir. Sonrasında ise eğitim almaları ve bakanlık tarafından düzenlenen İSG sınavlarında başarılı olmaları gerekmektedir.

Uygun Diplomalar Hangileridir?

İşyeri hekimi olabilmek için tıp fakültesi diplomasına sahip olmak gerekmektedir.

Diğer Sağlık Personeli olabilmek için ise: hemşirelik, ATT, sağlık memurluğu, çevre sağlığı teknisyenliği diploması gereklidir.

C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı kursu için fen fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden,

Mimarlık, mühendislik, teknik eğitim fakültesi,

İSG teknikerliği diplomalarına sahip olmak gerekmektedir.

B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı kursu için ise C sınıfı sertifikasına sahip olmak ve 1095 gün tam zamanlı çalışmış olmak gerekmektedir.

A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için ise B sınıfı sertifikasına sahip olmak ve 1460 gün tam zamanlı çalışmış olmak gerekmektedir.

Eğitimler Nasıl Gerçekleştirilir?

İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri, bakanlığın yetki verdiği kurumlar tarafından düzenlenmektedir. Eğitim programları bakanlık tarafından belirlenmektedir. Eğitimler tamamen uzaktan eğitim şeklinde yapılmaktadır. DSP Kursu 90 saatlik teorik eğitimi içermektedir. A, B, C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimliği kursları ise 220 saatlik eğitimi kapsar.


İSG Sınavları Nasıl Düzenlenir?

ÖSYM tarafından yılda iki defa düzenlenir. İSG kursuna katılanlar sınavlara girmek zorundadır. Sınavlar 50 çoktan seçmeli sorudan oluşur ve kurs programındaki konularla ilgilidir. Hekim ve iş güvenliği uzmanı adayları 35 soruya doğru cevap vererek en az 70 puan almalıdır. Diğer sağlık personeli adayları ise 30 soruya doğru cevap vererek en az 60 puan almalıdır.


Sertifika Başvurusu İşlemleri

Başarılı olan adaylar, ÇSGB'nin İSG Katip programı üzerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirmelidir. İSG Katip programında sertifika işlemleri bölümünden sertifika türü seçilir ve sonrasında sertifika harcı bankaya yatırılır. Belgeler İSG Katip programında görüntülenir ve ardından İSG profesyoneli olarak görev yapmaya başlanabilir.



(osgbkariyer.com editör ekibi)