İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki güncel haber ve makaleler.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROFESYONELİ NASIL OLUNUR?
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG); işçilerin çalışırken güvende, sağlıklı, refah içinde ve mutlu olmalarıyla ilgilenen sistemli ve bilimsel çalışmalar bütünüdür. Dünyada bu alanda önde gelen devletlerden biri olan İngiltere'deki şirketler için, personelin güvenli çalışma ortamını sağlamak yasal bir sorumluluktur. Ülkemizde de son yıllardaki kanuni çalışmalar sayesinde İSG profesyonelliği önem kazanmıştır.
Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Tarihine Kısa Bir Bakış
Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği alanı, 20. yüzyılın başlarında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde başlayan modernleşme hareketleriyle birlikte önem kazanmaya başlamıştır. Bu alanda ilk düzenlemeler 1923 yılında kabul edilen İş Kanunu'yla yapılmıştır. Ancak, bu düzenlemeler yeterli bir düzeyde değildi ve iş kazaları ve meslek hastalıkları önemli bir sorun olarak kalmaya devam etti.
GÜNLÜK İŞBAŞI KONUŞMALARI (TOOLBOX)
İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili günlük yapılan işbaşı konuşmalarının iş, sağlık, güvenlik ve çalışan ekipler için iyi olmasının birçok nedeni vardır. Yasal olarak hiçbir zorunluluk olmamasına rağmen, başta şantiyeler olmak üzere işletmelerde İSG ile ilgili günlük konuşmalar gerçekleştirilir. Bunları toolbox olarak adlandırırız.
ONAYLI DEFTER NASIL YAZILMALIDIR?
Onaylı defteri çalışma hayatımızda “Tespit ve Öneri Defteri” olarak biliriz. Kırtasiyelerde ve dijital mağazalarda bu isimle satılır. Ama bu defterin hukuki ismi ONAYLI DEFTERDİR. Genellikle işverenlerin önemini ve iş sağlığı ve güvenliği (İSG) çalışanlarının da uygun şekilde yazmayı bilmediği bu defter hukuki değeri olan bir evraktır. Bu sebepten güzel Türkçemizin dilbilgisi kurallarına uygun şekilde ve İSG mevzuatında da yer bulacak bir anlamla yazılmalıdır.
İSG PROFESYONELLERİNİN ÇALIŞMA ALANINDA İŞ GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASINDAKİ ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRMESİ
Yapılan çalışmalar ve araştırmalar iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesinde; iş faaliyetleri (üretim, hizmet,yapı… vb.) tüm işkolları için proje safhasında alınması gereken önlemlerin belirlenmesinin; iş güvenliğini yüksek oranlarda ( yaklaşık% 80) sağlayacağını göstermektedir. İşletme safhasında, yani saha çalışmalarında ise iş güvenliğini sağlamada; düşük oranda-miktarda bir alanda etkili olunabildiği (yaklaşık%20), İSG profesyonellerinin çalışma alanındaki görevlerinin zor ve meşakkatli olacağını ve başarılı olmaları için ise yüksek performans göstermelerini gerekli kılmaktadır.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ
Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği hizmeti; henüz iş sağlığı ve güvenliğine dair bir yasa yokken, 1971 yılında çıkarılan 1475 Sayılı İş Kanunu’ndaki bazı maddelerle verilmeye çalışılıyordu. 2003 yılında çıkarılan 4857 Sayılı İş Kanunu’nda, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili hükümler biraz daha genişletilerek yer aldı. Buna göre İş Kanunu kapsamına giren bütün işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti çerçevesinde, risk değerlendirmesi yapılması zorunlu olmaya başladı. 30.6.2012 tarihinde çıkarılan ve Resmi Gazete’de yayımlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası (İSG)’yla birlikte, bu hizmet, çalışma hayatında daha da yaygınlık kazandı.
İş güvenliğinde çözüm bekleyen büyük sorunlar
Yasa Çıkarmakla İş Güvenliği Sağlanmıyor: Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca Haziran 2012’de çıkartılan ve iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çalışanları korumayı amaçlayan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, uygulama aşamasında; iş güvenliği uzmanları ve hizmet alan firmalar, birçok sorunla baş başa kalıyor. İş güvenliğinin toplumda bir kültür olarak benimsenmesi nispetinde, bu tür sorunların azalacağı da bir gerçektir.
İş güvenliği uzmanı günah keçisi değildir!
AB Kriterleri çerçevesinde, 2012 yılında Türkiye’de, çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, ilgili işyerlerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi (doktor) görevlendirmeleri yapılıyor. Ramazan Aydın (A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı)
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
Vatandaşları arasında her alanda fırsat eşitliğini sağlama gayreti içerisinde olan ülkeler, sağlıklı nesiller yetiştirme ve de mevcut insan ve iş gücünde kayıplar yaşamama adına iş sağlığı ve güvenliği için çeşitli prosedürler geliştirirler ve bunları belirledikleri planlar çerçevesinde gerçekleştirirler.
İŞ GÜVENLİĞİ Mİ CAN GÜVENLİĞİ Mİ?
İş sağlığı ve güvenliği bir kültürdür. İnsanoğlu, yeryüzünde bulunduğu andan itibaren hayatta kalma mücadelesine başlamış, yaşamının her aşamasında risk değerlendirmelerini ister istemez ve sürekli yapa gelmiştir. İş yapma becerilerini kazanma yetisi ile birlikte gelişen bu iş güvenliği kültürü, gelişmiş medeniyetler kurma çabasında olan insan tarafından içselleştirilmiş ve benimsenmiştir.
6331 Sayılı İş Güvenliği Kanunu ve Önemi
20.06.2012 tarihinde kabul edilen 30.06.2012 tarihinde de Resmi Gazete’de yayımlanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” ile işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
İşyeri Hekimliği Eğitimi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?
Çalışanın yaptığı iş ya da işyeri koşullarından kaynaklanabilecek tehlikeler karşısında işçinin sağlığını korumaya yönelik önlemlere ve bu konuda yapılan bilimsel çalışmalara işçi sağlığının konusu denir.