İşyeri Hekimliği Eğitimi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?

Makalelere dön

Yayınlanma Tarihi: 03 Haziran 2022 Cuma
Okuma Süresi: 4 dakika

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAMI

Sağlık, vücudun hasta olmaması durumu, vücut hastalıklara maruz kalmamış olması olarak da ifade edilebilir. Dünya Sağlık Örgütüne göre sağlık, sadece hastalık ve sakatlıkların bulunmaması değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik durumudur. İşçi sağlığı ise işçinin sağlığının yaptığı işten ve çalışma ortamından etkilenmemesini, bir başka ifade ile işçinin bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam iyilik durumunda olmasıdır. 

Çalışanın yaptığı iş ya da işyeri koşullarından kaynaklanabilecek tehlikeler karşısında işçinin sağlığını korumaya yönelik önlemlere ve bu konuda yapılan bilimsel çalışmalara işçi sağlığının konusu denir. 

155 sayılı İş Sağlığı ve Çalışma Ortamına İlişkin Sözleşmenin 3. maddesinde iş sağlığı, “İşle bağlantısı açısından, sadece hastalık veya sakatlığın bulunmaması halini değil, aynı zamanda çalışma sırasındaki hijyen ve güvenlik ile doğrudan ilişkili olarak sağlığı etkileyen fiziksel ve zihinsel unsurları da kapsar.” Şeklinde bir tanımlama yapılmıştır.

İş güvenliği, çalışanın işyerinde kullanılan makine, ekipman ve malzemeye bağlı olarak ortaya çıkabilecek ve çalışanın sağlığına ve yaşamına yönelik teknik özelliğine göre ortaya çıkacak riskler karşısında korunmasıdır. İşyerinde kullanılan tüm araç ve gereçler neticesinde kaynaklanabilecek risklere karşı ne gibi teknik koruma önlemlerinin alınabileceğinin saptanması, işyerinin planlama ve inşası, makinelerin kurulumu ve sistemi ile ilgili tüm konular iş güvenliğinin bir parçasıdır. 

İş sağlığı ve güvenliği kavramı, yukarıda açıklanan iş sağlığı ve iş güvenliği kavramlarının bir araya geldiği, her ikisinin de içeriğini kapsayan bir mana ifade eder. İşyerinde, üretim ve çalışma ortamından, çalışmaktan, çalışanlardan, makinelerden haliyle iş ile ilgili bütün risklerden personelin korunması ve korumanın sağlanması için alınması gerekli tedbirler iş sağlığı ve güvenliği kavramının çerçevesini ifade eder. 

İş sağlığı ve güvenliği kavramı sadece iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı önlem alınması değil, aynı zamanda çalışanın işçinin psikolojik sağlığının, kişilik haklarının ve sosyal ortamının korunmasını da kapsar.  

İş Yeri Hekimi Kimdir?

İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Çalışma Bakanlığınca yetkilendirilmiş, işyeri hekimliği belgesine sahip hekimdir. 

Kimler İş Yeri Hekimi Olabilir? 

Tıp fakültesinden mezun olup; hekimlik unvanına sahip herkes iş yeri hekimi olabilir. Uzman hekim, pratisyen hekim veya akademisyen olmak üzere özel kurumlarda veya devlet kurumlarında çalışan bütün hekimlerimiz başvuru yapabilirler. Yalnız yurtdışındaki üniversitelerden mezun olan hekimlerimizin YÖK’ten denklik belgesi almaları gereklidir. 

İş Yeri Hekimliği Eğitimleri Nasıl Yapılır? 

İSG eğitimlerinin tümü Çalışma Bakanlığı tarafından belirlendiği gibi iş yeri hekimliği eğitim plan ve programları da yine Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenir. Program 3 bölümde gerçekleştirilir. 

90 Saat Asenkron / Offline Eğitimler:   Bu eğitimler belirli saatler içerisine sınırlandırılmamış derslerdir. Eğitimler sisteme daha önceden kaydedildiğinden katılımcılar işyeri hekimliği eğitimlerine kendileri için en uygun saatlerde katılabilirler. 

90 Saat Senkron / Online Eğitimler: Online şekilde eş zamanlı olarak yapılan bu dersler 09:00 – 15:00 ve 15:00 – 21:00 saatleri arasında olmak üzere iki farklı grupta gerçekleştirilir. Hekimlerimiz önceden belirlenmek üzere istedikleri saatler arasındaki eğitimleri seçebilirler. 

40 Saat Staj / Uygulama Eğitimleri: İş yeri hekimi adayların pratik eğitimleri, iş yeri hekimi hizmeti alan işyerlerinde gerçekleştirilir. Pratik eğitimler iş yeri hekiminin refakatinde gerçekleştirilir.